Beton architektoniczny
Just another WordPress site

Budownictwo i architektura : Plac Vadabus i kościół św. Pawła / Ginseng Chicken

Posted in Uncategorized  by admin
May 7th, 2018

Galeria PC z żeń-szeniem PC zaproponowała odnowioną tożsamość kościoła św.
Pawła i Placu Vadabus w Rakvere w Estonii, próbując zintegrować trzy odmienne elementy witryny w spójną strategię projektowania głównej sali koncertowej.
Mając na uwadze muzyczną spuściznę Arvo Pärt i wkład w gatunek minimalnej muzyki, organizacja niesystemowa i niesekwencyjna stała się główną siłą napędową projektowania aneksu, a następnie została przetłumaczona na język architektoniczny.
Kluczowe aspekty muzyki minimalnej składają się z niezależnych elementów, które są komponowane w celu tworzenia powtarzających się rytmów, wzorów i warstw.
Architekci przekazali charakterystykę muzyki do budynku poprzez zaprojektowanie wielu wejść, płynność między wnętrzem a zewnętrzem, strukturalną niezależność załącznika od istniejącego budynku, wielofunkcyjne przestrzenie i brak hierarchii pomiędzy programami reprezentowanymi jako budynki masowe.
Wchodząc do sali, istniejący profil Kościoła pozostanie, a odwiedzający wejdą do dużego, szklanego holu.
Aneks pozwala na wiele wejść i otwiera się na otwarte lobby na poziomie gruntu.
Ta przestrzeń w holu jest określona przez porowaty ekran siatkowy, który niejednoznacznie i płynnie określa wnętrze i wygląd zewnętrzny.
Wszystkie główne kondygnacje budynku będą połączone przez jeden rdzeń, lokal mieszkalny i łazienki.
Poprzez organizowanie programowych przestrzeni w pionie przez dostęp do windy, liniowość jest niszczona.
Każdy gość ma bezpośredni dostęp do dowolnego piętra lub programu bez przechodzenia przez kolejne.
To wzmacnia muzyczną ideę Arvo Parta, że wszystkie poszczególne elementy tworzące całość mogą mieć taką samą wagę i znaczenie, negując jakąkolwiek liniowość czy hierarchię.
Aneks sąsiaduje z istniejącym kościołem, tworząc 37 metrów sześciennych, minimalną kopertę potrzebną do.
czysta forma geometryczna sześcianu.
Skórka tej objętości zbudowana jest z paneli z perforowanych metalowych ekranów, których perforacja pochodzi z faktury kamiennej ściany znajdującej się w Kościele, co pomaga w zespoleniu kościoła i anektu w jedną całość o symbolicznym charakterze geometrycznym i kulturowym czystość.
Architekci: Ginseng Chicken Architecture Lokalizacja: Vadabus Square, Rakvere, Estonia Klient: The City of Rakvere Rodzaj projektu: Konkurs Zespół projektu: Jeeyong An, Sang Hwa Lee, Yoon Kyung Park, Ulyong Moon, Sieun Lee, Jay Tsai, Hyuna Kang Project Powierzchnia: 2 800 m2 Rok realizacji: 2009
[podobne: Kruszenie betonu, Płyty z piaskowca, kamień ozdobny ]

Tags: , ,

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Powiązane tematy z artykułem: kamień ozdobny Kruszenie betonu Płyty z piaskowca